2018 m. projektas „Istorinė Šv. Baltramiejaus mugė”

2018 m. rugpjūčio 17-18 d. Vilniuje, Rotušės aikštėje, Vilniaus dailiųjų amatų asociacija organizuoja 7-ąją Istorinę Šv. Baltramiejaus mugę – vėlyvųjų viduramžių ir Renesanso epochos miesto amatų, menų ir cechų tradicijų šventę.

Projekto tikslas. Didinti Lietuvos istorijos, kultūros, meno ir amatų žinomumą, atkuriant ir vystant istorinę amatininkų mugę su įvairių tradicinių Vilniaus amatų demonstravimu ir Vilniaus miesto amatininkų eisena, įtraukiant būdingus teatrinius ir muzikos elementus, edukacines programas, viduramžių žaidimus ir šokius.

Projekto uždaviniai. I. Vienyti visoje Lietuvoje veikiančias atviras dirbtuves, senųjų amatų meistrus; bendradarbiauti, įtraukti į mugės rekonstrukciją kaimyninių ir kitų šalių istorijos/amatų klubus, pavienius amatininkus; II. Populiarinti ir skleisti Vilniaus amatininkų cechų, kūrusių miesto veidą, veiklą; rinkti ir remtis istorine laikotarpio medžiaga; III. Atkurti ir vystyti istorinę amatininkų mugę su įvairių tradicinių Vilniaus amatų demonstravimu ir Vilniaus miesto amatininkų eisena, įtraukiant būdingus teatrinius ir muzikos elementus, edukacines programas, viduramžių žaidimus ir šokius; IV. Rekonstruoti senąsias (vėlyvųjų viduramžių/renesanso) dirbinių gamybos technikas, technologijas ir procesus, atlikti eksperimentus, sukurti naujus praeities dirbinių analogus; V. Skatinti dabartinės amatininkų veiklos atsinaujinimą, atkurti ir pristatyti nykstančius amatus; VI. Įtraukti ir pristatyti Lietuvos tautinėms mažumoms priklausančius amatininkus – tokiu būdu atskleidžiant Vilniaus miesto ir senųjų Vilniaus amatų istorinį daugiakultūriškumą; VII. Organizuoti edukacines programas/konkursus mugėje, siekiant įtraukti kuo daugiau vaikų ir jaunimo, rizikos grupes, ar kitokią atskirtį patiriančių asmenų; suteikiant galimybę patiems dalyvauti įvairių amatų vyksme.

2009 m. VšĮ Amatų gildija atgaivino senąją Vilniaus miesto tradiciją – šventine amatų muge paminėti Šv. Baltramiejaus dieną. 2018 m. rugpjūčio 17-18 d., po trejų metų pertraukos, atgaivinama ir jau 7-tąjį kartą vilniečių ir miesto svečių lauks Vilniaus rotušės aikštėje.

Dvi dienas vykstanti Šv. Baltramiejaus mugė prasideda iškilminga visų dalyvių amatininkų eisena, nešina istorinėmis cechų vėliavomis nuo Aušros vartų, Vokiečių, Dominikonų, Šv. Jonų, Pilies gatvėmis iki Rotušės aikštės. Renginio metu vilniečiai ir miesto svečiai gali pažinti atgaivintus miestiečių amatus, stebėti amatų demonstravimus, patys įsijausti į amatininko kailį ir pabandyti žiesti puodynę, verpti siūlus, austi audinį, nusikalti monetą ir pan., taip pat pasigrožėti vėlyvųjų viduramžių ir Renesanso laikotarpių kostiumais, pamatyti, kaip atrodė ir kovojo XVII a. kariai, laisvalaikį praleisti pagal rekonstruojamos epochos tradicijas sukurtus teatro spektaklius, Lietuvos ir užsienio grupių šokius, muziką bei kitas pramogas, klausyti paskaitų apie Šv. Baltramiejaus mugę Lietuvoje ir užsienyje bei amatų istoriją, įsigyti profesionalių amatininkų gamybos rekonstruotus XV-XVII a. dirbinius.

Organizatoriai vilniečius ir miesto svečius kviečia drauge paminėti šią miesto amatininkų šventę ne tik Lietuvos miestų istorinių cechų gyvavimo, bet ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio, Vilniaus 695-tojo gimtadienio bei Europos kultūros paveldo metų progų kontekste. Istorinė Šv. Baltramiejaus mugė – sertifikuota Lietuvos tautinio paveldo dalis, atgaivinamų amatų, miesto kultūros tradicijų puoselėtoja. Ši atgaivinta šventė yra nematerialaus kultūrinio paveldo vertybė, reikšmingai stiprinanti Vilniaus istorinio miesto centro – UNESCO Pasaulio paveldo vietovės kultūrinį turinį ir svarbą.

Pagrindinis renginio organizatorius – Vilniaus dailiųjų amatų asociacija.

Organizatoriai: VšĮ „Amatų gildija“, VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, Amatininkų klubas „Dvaro meistrai“.

Pagrindiniai rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

 Rėmėjai: VšĮ Europos humanitarinis universitetas, VšĮ Vilniaus rotušė, VšĮ „GO Vilnius“, Restoranas „Bernelių užeiga“.

Informacinis partneris: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT).

Kontaktai pasiteirauti: Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos direktorė Marija Kajotienė, +37062871246, vdaa.info@gmail.com.