2019 m. projektas “Amatų atspindžiai romatiškajame Vilniuje”

Vilniaus dailiųjų amatų asociacija kartu su partnere Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra šį rudenį įgyvendina projektą „Amatų atspindžiai Romantiškajame Vilniuje“. Projekto ištakos – Vilniaus istorinio centro įtraukimas į UNESCO, Europos komisijos ir National Geographic iniciatyva paskelbtą Romantiškosios Europos maršrutą. Plačiau apie maršrutą: https://bit.ly/2k1IG1E

Plačiau apie Vilniaus istorinį centrą maršrute: https://bit.ly/2zCK5AP

Projekto rėmuose planuojama parengti ir išleisti dvikalbį (lietuvių/anglų k.) leidinį „Amatų atspindžiai romantiškajame Vilniuje“ bei parengti skaitmeniniame formate (PDF). Leidinio viena iš dalių bus „Ką žinai apie senuosius amatus?“ – tai užduotys, kryžiažodžiai, mįslės bei žemėlapis apie amatininkų dirbtuvių išsidėstymą Vilniaus senamiestyje. Leidinys bus pristatomas 2019 m. Europos paveldo dienose Vilniuje bei 2020 m. Europos dailiųjų amatų dienose. Taip pat numatoma parengti specialią paskaitą „Amatų atspindžiai romantiškajame Vilniuje“, aktualizuojant tradicinių amatų reikšmę UNESCO Pasaulio paveldo vietovei – Vilniaus istoriniam centrui ir jo vertei, miesto romantiškajai dvasiai bei turizmo patrauklumo atžvilgiu. Antrąją dalį sudarys 10 paruoštų specialiųjų tematinių pažintinių-mokomųjų-ugdomųjų kūrybinių užsiėmimų amatininkų dirbtuvėse. Dviejų dalių pažintinis-pramoginis užsiėmimų paketas bus parengtas moksleiviams, vilniečiams ir miesto svečiams.

Projekto tikslai:

  1. Dalyvauti tarptautinaime projekte, kuriant priemones, jas viešinant UNESCO  Pasaulio paveldo – Vilniaus istorinio centro vertę tolimosiose užsienio rinkose.
  2. Paskatinti sąveiką tarp kultūros paveldo, turizmo ir švietimo sektorių.
  3. Propaguoti ir pristatyti naują „Romantiškojo Vilniaus“ maršrutą istorinių amatų kontekste, aktualizuojant tradicinių amatų reikšmę UNESCO Pasaulio paveldo – Vilniaus istorinio centro paveldui ir jo vertei. Per vilnietiškus amatus atskleisti daugiakultūriškumą romantiškajame Vilniuje, istorinių amatų tradicijų formavimąsi etninėse grupėse, pateikiant amatų kultūrinę įvairovę ir palikimo vertę miestui, jų istorinę raidą, ilgalaikiškumą bei šiandieninį tradicijų tęstinumą, taip pat padėti atrasti naujų patirčių tiek vilniečiams, tiek miesto svečiams, kurias rekomenduoja vietiniai.
  4. Parengti specialią paskaitą, susietą per amatus su naujuoju maršrutu „Romantiškasis Vilnius“, paskatinti amatininkus savo dirbtuvėse pasirengti teminiams praktiniams-ugdomiesiems užsiėmimams ir juos organizuoti, kurie tikėtina vyks geometrine progresija; parengti leidybai tęstinį (2012 m.) atnaujintą dvikalbį leidinį „Amatų atspindžiai romantiškajame Vilniuje”.

Projekto uždaviniai:

  1. Paskaitos „Amatų atspindžiai romantiškajame Vilniuje“ parengimas, aktualizuojant Vilniaus miesto amatų svarbą UNESCO Pasaulio paveldo vietovėje – kaip „Romantiškosios Europos“ maršruto dalyje;
  2. Tematinių pažintinių-mokomųjų-ugdomųjų praktinių užsiėmimų pasirengimas VDAA ir amatų programos galerijose-dirbtuvėse;
  3. Leidinio „Amatų atspindžiai romantiškajame Vilniuje“ turinio parengimas, vertimas į anglų kalbą, leidyba.
  4. Leidinio „Amatų atspindžiai romantiškajame Vilniuje“ parengimas skaitmeniniame formate.
  5. Suorganizuoti 12 renginių, kuriuos sudarys dvi dalys: paskaitos ir tematiniai pažintiniai-mokomieji-ugdomieji praktiniai užsiėmimai amatininkų galerijose – dirbtuvėse.

Renginių programa

Kontaktai registruotis:

  • Tel.: +370 5 2125169
  • El. paštas: vdaa.info@gmail.com
  • FB žinute: Vilniaus dailiųjų amatų asociacija

Svajinga karoliukų kelionė dviems

Kaip romantiška praleisti laiką su mylimu žmogumi vaikštinėjant po Vilniaus senamiestį ir užsukti į keletą amatininkų dirbtuvių pasigaminti karoliukų – iš stiklo, metalo, keramikos…Karoliukus galite susiverti ant virvelės, nešioti kaip kaklo papuošalą ar apyrankę ir prisiminti kartu praleistą laiką.

Trukmė: 3-3,5 val.

Vietos: Baltijos gintaro meno centras, Šv. Mykolo g. 12, Vilnius

Juvelyrikos mokykla Vilnensis, Dominikonų g. 7, Vilnius

Vitražo manufaktūra, Stiklių g. 6, Vilnius

Laikas: rugsėjo 16 d. (laisvų vietų nėra).


Eko keramika iš kavos tirščių 

Kviečiame į pilną kūrybos bei įspūdžių kavos pasaulį įdomiai ir originaliai dar kartą panaudoti tai, kas gali pasirodyti nebepanaudojama, – kavos tirščius! Dalyviai gaminsis dekoratyvinius medalius iš vaško ir kavos tirščių, įspaudami romatiškus tekstus ar simbolius…

Trukmė: 1,5 val.

Meistrė: Rūta Kukevičienė / Eko dizaino studija

Vieta: Senųjų amatų dirbtuvės, Savičiaus g. 10, Vilnius

Laikas: spalio 12 d., 12 val.


Rūtos paslaptingumas emalės mene 

Rūtos Lietuvoje atsirado XVI a. Iš pradžių augintos vienuolynuose ir dvaruose, tik vėliau jos prigijo sodžiuose. Mūsų dainų motyvuose rūta gyvybingumo, nerūpestingos jaunystės ir skaistos reikšmes suliejo į vieną…Vestuvių apeigose nuotaka simboliškai tapatindavosi su šiuo augalu – dovanodama rūtų vainiką, pažadėdvo save jaunajam.

Viena liaudies legenda byloja, kad rūta išdygo iš Kristaus kraujo ir ašarų, nulašėjusių ant žemės meldžiantis Alyvų kalne, kita – jog  į rūtos augalą Jėzus pasivertęs tuo metu, kai jį su Motina persekiojo Poncijus Pilotas.

Pasigaminti sagę ar auskarus rūtos motyvais naudojant emalį užtruks 1,5 val.

Meistrė:  Marytė Dominaitė

Vieta:  galerija MENO NIŠA  J. Basanavičiaus g. 1, Vilnius.

Laikas: spalio 15 d. 16-19 val.


Romantiškoji gintaro legenda 

Baltijos gintaro meno centras kviečia pasiklausyti romantiškos gintaro legendos, išgirsti tikrąją gintaro istoriją ir panaudojimo galimybes bei poroms ar šeimoms pasigaminti gintaro amuletus.

Trukmė: 1,5 val.

Vieta: Baltijos gintaro meno centras, Šv. Mykolo g. 12, Vilnius

Laikas: spalio 18 d. (laisvų vietų nėra).

 


Renesansinis mados ir meilės kelias 

Pristatomos mados lėlės, aprengtos renesansiniais drabužiais. Šiuo laikotarpiu mada keliaudavo tokiu būdu. Moterys taip puošdavosi, papildydavo savo garderobą, o kas be ko tai patraukdavo vyrų akį. Praktinėje dalyje gaminamos lėlės: ant medinio lėlės karkaso gaminami drabužiai, kuriamos šukuosenos, grimas.

Trukmė 1-1,5 val.

Meistrė: Gražina Kriaunevičienė

Vieta: Senųjų amatų dirbtuvės, Savičiaus g. 10, Vilnius.

Laikas: Spalio 19 d., 13 val.


Cianotipijos atvirukų gamyba 

Cianotipija –vienas iš pirmųjų fotografinio vaizdo gavimo būdų. Jo metu gaunamas įvairaus tamsumo mėlynas atspaudas (susidarantis pigmentas dar vadinamas Berlyno mėliu). Fotogramos (šviesūs objektų siluetai tamsiame fone) gaunamos ant akvarelinio įjautrinto šviesai popieriaus, dėliojant piešinį iš gyvų ar džiovintų augalų, smulkių daiktų, medžiagų. Procesas  saugus ir susilaukiantis gausaus būrio mažųjų ir suaugusių dalyvių. Pabandžiusieji dažnai užsidega noru pasidaryti daugiau ir daugiau atspaudų. Iš paprastų paveikslėlių prasideda atvirukų komponavimas. Dirbtuvių metu supažindinama su cianotipijos technika ir atsispaudžiama fotogramų su romantiškais vaizdais.

Trukmė: 1-1,5 val.

Meistrai: Atvirosios fotografijos dirbtvės

Vieta: Senųjų amatų dirbtuvės, Savičiaus g. 10, Vilnius

Laikas: spalio 19 d., 15 val.


Įsimylėjėlių žvakė 

Šiaures Europos Romeo ir Džiuljeta – Žygimantas Augustas ir Barbora Radvilaite. XVI amžiaus pradžioje tarp būsimojo karaliaus ir įtakingos didikų giminės dukros įsiliepsnoja karšta meilė. Deja, abu žino, kad niekada negalės būti kartu. Tačiau jie nenustojo susirašinėti ir eiti į slaptus naktinius pasimatymus, pasišviesdami kelią liktoriais su skaisčiomis žvakėmis…

Kviečiame pasigaminti karščiausios meilės simbolį – dvigubą susuktą žvakę, ir prisimti visą įstabiąją ir graudžiąją Augustoir Barboros istoriją.

Žvakės gaminamos senoviniu būdu, kai šiltas išlydytas vaškas pilamas ant pakabintos dagties. Taip žvakė sluoksnis po sluoksnio storėja, kol įgauna reikiamą storį. Tada dvi žvakės susukamos tarpusavyje ir gaunama dvigyslė, deganti dviem liepsnomis ir skirta dviems širdims.

Trukmė: 1,5 val.

Meistrė: Alma Kasparavičienė / KUPA Iš bityno ir žolyno

Vieta: Senųjų amatų dirbtuvės, Savičiaus g. 10, Vilnius.

Laikas: spalio 20 d., 12 val.


Apyrankės su perlais gamyba 

Išgirsite pasakojimus apie odos amato istoriją bei gaminsite XVI a. Barboros Radvilaitės apyrankę, puoštą perlais.

Trukmė: 1 val.

Meistrė: Daiva Stanislovaitienė

Vieta: Galerija “Sirena”, Mėsinių g. 9, Vilnius

Data: spalio 21 d. 14 val.


Tavo ir Mano siluetai 

Edukacinio užsiėmimo metu dalyviai supažindinami su XVIII-XIX a. labai populiariu miestiečių laisvalaikio užsiėmimu – siluetinių portretų piešimu. Kažkada žmonėms tai buvo priemonė fiksuoti su laiku besikeičiančius artimųjų atvaizdus. Tokiu būdu kurdavo šeimyninius portretų albumus arba siluetiniais portretais puošdavo namų interjerą.

Rekonstruotu to laiko siluetų aparatu dalyviai nupiešia vienas kito siluetinius portretus. Naudodami pantografą, analogišką XVII a. išrastam brėžinių didinimo-mažinimo aparatui, natūralaus mąstelio portretus sumažina iki reikiamo dydžio, apipavidalina ir įpaspartuoja. Belieka tik barokiniu rafinuotumu dvelkiančiais portretais papuošti savo namų sienas arba dailiai supakavus – įteikti kaip dovanas artimiems žmonėms…

Trukmė  30–45 min.

Meistrė: Edita Namajūnienė

Vieta: Senųjų amatų dirbtuvės, Savičiaus g. 10, Vilnius

Data: Spalio 22 d., 17:30 val.


Valdovų rūmų auskarų gamyba 

Dalyviai pasigamins XIV-XV a. datuojamus, Valdovų rūmų archeologinių tyrinėjimų metu rastus auskarus iš žalvario ir stiklo karoliukų.

Meistrė: Daiva Jusiūtė-Tarailienė, Uta Glass dirbtuvėlė

Trukmė: 2 val.

Vieta: Senųjų amatų dirbtuvės, Savičiaus g. 10, Vilnius

Laikas: spalio 23 d. 17 val.


Stiklo širdelės gamyba 

Tai puiki galimybė susipažinti su stiklo dirbinių gamybos amato istorija bei pajusti stiklo plastiškumą ir takumą. Dalyviai turės progą pasigaminti stiklinę širdelę – pakabuką sau arba savo mylimajam/mylimajai.

Meistrė: Daiva Jusiūtė-Tarailienė, Uta Glass dirbtuvėlė

Trukmė: 1 val.

Vieta: Senųjų amatų dirbtuvės, Savičiaus g. 10, Vilnius

Laikas: spalio 26 d., 13 val.


Paskaitos

Rugsėjo 20 d. kviečiame apsilankyti projekto „Amatų atspindžiai romantiškajame Vilniuje“ renginiuose galerijoje “Vitražo manufaktūra”, Stiklių g. 6, Vilnius.

16.00 Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos mokinių vitražų parodos atidarymas. Savo auklėtinių darbus pristatys Vincas Matonis.

16.30 Agnės Kulbytės paskaita „Romantiškojo Vilniaus įvaizdis dailėje“.
Tai paskaita apie romantizmo epochos meną, estetinius principus, taip pat apie filosofinę romantiškumo sampratą, jos požymius dabartinėje kultūroje ir mene, tęstinumą. Pranešėjos žvilgsnis – iš tapybos pasaulio, pasitelkiant ir kitų sričių pavyzdžius.

17.30 Žydrūno Mirinavičiaus paskaita „Vitražo istorija Vilniuje”.
Paskaita paremta Lietuvos mokyklos vitražo paveldo tema. Ši monumentali architektūrinio meno kryptis, Lietuvos menininkų ištobulinta iki savitos, skulptūrinės raiškos, išplitusios po tolimą Vidurio Aziją ir Europą, diktavo naujas tendencijas ir pačioje Vilniaus architektūroje.

Kontaktai registruotis:


Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau informacijos apie projektą:

Marija Kajotienė, Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos direktorė, +37062871246, vdaa.info@gmail.com

Irena Sakalauskienė, Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros vyr. specialistė,  +37067449240, i.sakalauskiene@vsaa.lt